Forum Pegawai Pendidikan Pengajian Tinggi

Forum Pensyarah Politeknik dan Kolej Komuniti

Latest topics

Shopmotion


Navigation

Affiliates

free forum
 

  Pengajian Kolej Komuniti dipendek

  Share

  Pengaman PBB

  Posts : 26
  Join date : 2010-05-31

  Pengajian Kolej Komuniti dipendek

  Post  Pengaman PBB on Thu Jul 15, 2010 9:41 am

  KUALA LUMPUR: Tempoh pengajian pelajar di kolej komuniti yang akan menawarkan kursus modular dipendekkan daripada dua tahun kepada hanya tiga hingga enam bulan untuk memperoleh Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) tahap dua dan tiga, mulai tahun ini.

  Langkah itu dilaksanakan melalui Program Sijil Kemahiran Modular Kebangsaan yang menjadi salah satu agenda utama Program Pengukuhan Institusi Kolej Komuniti dilancarkan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, semalam.

  Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin, berkata pelaksana-an kurikulum secara bermodular itu akan menjimatkan masa pelajar yang mahu mengkhusus dalam bidang tertentu, sekali gus membolehkan mereka menyertai dunia kerjaya dengan lebih cepat.

  Sebagai permulaan, beliau berkata, kolej komuniti menawarkan 47 kursus modular yang merangkumi sembilan sektor, iaitu Servis Penyejukan dan Penyaman Udara, Akuakultur, Servis Kenderaan Ringan, Pemasangan Elektrik, Penyelenggaraan Bangunan, Menyelenggara dan Membaiki Bot, Pengendalian Pelancongan, Operasi Hotel serta Kulinari.

  “Mod ini menawarkan pembelajaran yang fleksibel di mana ada peluang untuk terus belajar ke peringkat lebih tinggi. Jangka masa latihan yang singkat juga bermakna lebih ramai akan dapat mengikuti program ini.

  “Dianggarkan setiap tahun, lebih 100,000 lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) memasuki pasaran kerja tanpa latihan kemahiran. Golongan ini menjadi sasaran utama Program Sijil Kemahiran Modular Kebangsaan,” katanya pada majlis pelancaran Program Pengukuhan Institusi Kolej Komuniti yang disempurnakan Muhyiddin di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur (KLCC) di sini.

  Menjelaskan lanjut pada sidang akhbar, Mohamed Khaled berkata, seramai 25,000 pelajar mendaftar di kolej komuniti seluruh negara, kelmarin, sebagai kumpulan pertama yang mengikuti Program Sijil Kemahiran Modular Kebangsaan.
  Sementara itu, Muhyiddin dalam ucapannya berkata, pelaksanaan Program Pengukuhan Institusi Kolej Komuniti akan menjadikan kolej berkenaan sebagai pemangkin utama kepada pembentukan masyarakat berpengetahuan dan berkemahiran tinggi di negara ini.

  Katanya, Program Pemindahan Ilmu akan meletakkan kolej komuniti pada kedudukan amat strategik untuk menyalurkan penemuan baru hasil penyelidikan universiti tempatan supaya dimanfaatkan masyarakat setempat.

  http://www.bharian.com.my/bharian/articles/PengajianKolejKomunitidipendek/Article

   Current date/time is Mon Jan 21, 2019 10:41 pm