Forum Pegawai Pendidikan Pengajian Tinggi

Forum Pensyarah Politeknik dan Kolej Komuniti

Latest topics

Shopmotion


Navigation

Affiliates

free forum
 

  Jabatan Tenaga Manusia (JTM) - Sharing Info

  Share

  Pengaman PBB

  Posts : 26
  Join date : 2010-05-31

  Jabatan Tenaga Manusia (JTM) - Sharing Info

  Post  Pengaman PBB on Sun Jul 25, 2010 3:18 pm

  Jabatan Tenaga Manusia (JTM), dahulunya dikenali sebagai Jabatan Tenaga Rakyat (JTR) telah ditubuhkan pada tahun 1967. Pertukaran nama berkenaan adalah disebabkan oleh fungsinya yang difokuskan kepada aktiviti program latihan kemahiran sahaja. Pertukaran nama ini berlaku pada awal tahun 2000. Diawal penubuhan JTR, ia berfungsi sebagai pusat melatih tenaga mahir untuk pasaran industri tempatan, mengumpul maklumat buruh, dan menempatkan pencari-pencari pekerjaan disektor swasta.

  Pada ketika ini JTM telah dan akan melahirkan tenaga mahir negara dari peringkat sijil latihan hinggalah Diploma Lanjutan dalam pelbagai bidang kursus kemahiran. Oleh kerana dengan perubahan teknologi yang begitu pesat dan keperluan tenaga kerja mahir yang mendesak, maka JTM telah menubuhkan beberapa institusi latihan diseluruh negara.

  FAQ
  Adakah lepasan ILJTM ini boleh melanjutkan pelajaran ?
  Ya, lepasan pelajar dari ILJTM berpeluang untuk meneruskan latihan mereka samada di ILJTM sendiri ataupun di institusi latihan lain yang menawarkan kursus berteraskan kemahiran.

  Adakah kursus - kursus yang dijalankan menjamin pekerjaan ?
  Kesemua kursus - kursus yang dijalankan adalah berdasarkan kepada standard latihan yang ditetapkan oleh JPK. Kursus - kursus yang dijalankan juga sesuai untuk pekerjaan di sektor swasta (industri). Mnegikut statistik kami, menunjukkan sejumlah 80 % dari lepasan ILJTM berjaya mendapatkan pekerjaan selepas 6 bulan tamat latihan dalam pelbagai sektor industri yang ada.

  Adakah JTM terlibat menyediakan kursus-kursus seperti di IPTA/IPTS?
  Tidak, JTM hanya terlibat dengan penyediaan program - program latihan bagi melatih pekerja - pekerja industri dan program melahirkan tenaga kerja mahir bagi keperluan industri.

   Current date/time is Mon Jan 21, 2019 10:33 pm