Forum Pegawai Pendidikan Pengajian Tinggi

Forum Pensyarah Politeknik dan Kolej Komuniti

Latest topics

Shopmotion


Navigation

Affiliates

free forum
 

  Tiga diberi autonomi ubah suai 30 peratus modul pembelajaran

  Share
  avatar
  moderator
  Admin

  Posts : 8
  Join date : 2010-04-07

  Tiga diberi autonomi ubah suai 30 peratus modul pembelajaran

  Post  moderator on Mon Apr 12, 2010 12:05 pm

  Politeknik premier
  Oleh Halina Mohd Noor
  halina@bharian.com.my
  2010/04/08

  Tiga diberi autonomi ubah suai 30 peratus modul pembelajaran

  TIGA politeknik yang diiktiraf sebagai politeknik premier diberi autonomi bagi mengubahsuai 30 peratus modul pembelajaran khususnya dalam subjek kebitaraan (niche) yang ditentukan dalam hala tuju masing-masing.
  Ketua Pengarah Jabatan Pengajian Politeknik, Kementerian Pengajian Tinggi, Datuk Imran Idris, berkata politeknik yang akan dinaik taraf sebagai Universiti Politeknik pada 2015 turut diberi kuasa untuk menjalin kerjasama dengan mana-mana industri yang menepati keperluan pelajar mereka.
  “Ketiga-tiga politeknik berkenaan kini berbeza dengan politeknik lain dan perlu mengisi pelan pembelajaran yang berbeza. Justeru, mereka diberikan kebebasan untuk menentukan dasar yang sesuai dilaksanakan setaraf dengan kedudukannya yang lebih tinggi kini.

  “Kuasa berkenaan akan dapat membantu dan memberi peluang kepada pihak pengurusan tertinggi untuk menentukan keperluan pelajar masing-masing bagi menawarkan kurikulum setaraf dengan institusi pengajian tinggi tempatan,” katanya yang ditemui selepas membentangkan Pelan Transformasi-Memberikan ‘Nafas Baru’ kepada Politeknik di Serdang, Selangor, baru-baru ini.

  Tiga politeknik premier berkenaan, ialah Politeknik Ungku Omar, Perak; Politeknik Johor Bahru (Johor) dan Politeknik Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah (PSA), Selangor.

  Pelan Transformasi berkenaan dijangka mengubah imej pengajian politeknik dan kedudukannya di dalam sektor pendidikan tempatan sejak penubuhannya 40 tahun lalu yang membabitkan 26 politeknik lain di seluruh negara.
  Katanya transformasi itu akan mengubah persepsi masyarakat mengenai peranan politeknik yang selama ini dianggap berkelas rendah berbanding institusi pengajian awam yang lain dengan menawarkan pendidikan peringkat diploma, diploma lanjutan dan ijazah.

  “Politeknik premier akan menjadi model kepada politeknik lain dalam usaha mengangkat martabat institusi ini dengan menawarkan peringkat pengajian lebih tinggi bagi pelajar lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dan Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) serta pelajar Kolej Matrikulasi lain.

  “Kita menjangkakan akan melahirkan graduan berkelulusan diploma, diploma lanjutan dan ijazah pada 2015 sesuai dengan Pelan Ekonomi Malaysia yang digariskan setiap lima tahun sekali. Menerusi usaha ini, politeknik akan mempertingkatkan kerjasama dengan pelbagai industri untuk memadankannya dengan permintaan industri lain,” katanya.

   Current date/time is Mon Jan 21, 2019 10:13 pm