Forum Pegawai Pendidikan Pengajian Tinggi

Forum Pensyarah Politeknik dan Kolej Komuniti

Shopmotion


Navigation

Affiliates

free forum
 

    info mengenai tranformasi KK-kemanakah kita??

    Share

    arf85

    Posts : 5
    Join date : 2010-04-12

    info mengenai tranformasi KK-kemanakah kita??

    Post  arf85 on Mon Apr 12, 2010 5:37 pm

    hrmmm sekarang ni kita tengah ditransformkan untuk menjadi lebih baik. namun banyak timbul keraguan dan ketidakjelasan mengenai kedudukan pensyarah2 KK. kemana mereka akan pergi apabila kursus bermodular diperkenalkan terutama kepada yang tidak mempunyai core dalam kursus modular yang akan ditawarkan.

    anda boleh postkan soalan2 dan mungkin sekali jawapan yang bagi soalan yang ditimbulkan. sharing is caring...

    Pengaman PBB

    Posts : 26
    Join date : 2010-05-31

    Re: info mengenai tranformasi KK-kemanakah kita??

    Post  Pengaman PBB on Mon May 31, 2010 8:40 pm

    Susah n payah nak menjawap soalan2 yg dikemukakan nih...coz

    1. Orang yg berada di JPKK pun berada dlm keadaan kecelaruan. Coz mereka ini sendiri pun x clear mengenai
    halatuju modular nih...apatah nak bila mana staf yang berada kat ground (peringkat) bertanyakan soalan FAQ..rata- rata mereka x dpt nak menjawap serta memberikan jawapan yg memuaskan. Makin banyak meeting & bengkel diadakan
    makin banyak info & input yg sering berubah2...x de 1 pun info yang lih dijadikan sandaran sebagai 1 aras utk
    dijadikan pedoman dlm melaksanakan kerja...

    2. Dari pengamatan sy, kursus modular yang bakal dilaksanakan pada bulan 7 nanti akan melibatkan excercise berikut:
    Pemisahan Kursus
    Pengwujudan Kursus Baru
    Pembubaran Kursus

    3. Pemisahan kursus membabitkan dua eleman kursus di peringkat sijil. Sebagai cth:
    Kursus Pelancongan dan Pengembaraan akan dipecahkan kpd Pelancongan dan 1 lg Pengembaraan & Aktiviti Luar
    Kursus Hotel dan Catering akan mewujudkan Hotel dan 1 lg Catering dan Kulinari

    Membabitkan pemisahan kandungan kursus-kursus modul yang saling bertindan / berselisih (overlapping)antara satu
    sama lain. Cthnya penyelengaraan bangunan, hawa dingin dan perpaipan (piping). Sesetengah kandungan di dalam modul
    yg dinyatakan saling bertindan dan berselisih antara satu sama lain.

    4. Pengwujudan Kursus Baru
    Cth Akuakultur dan Membaik Pulih Enjin Motobot.

    5. Pembubaran Kursus
    Membabitkan kursus-kursus sijil 2 tahun yang tidak popular dan ketidakboleh pasaran (marketable) pekerja utk
    industri.

    W/bgmn pun, harus diingatkan kursus sijil 2 tahun sedia ada masih lagi dikekalkan. Terlalu banyak khabar angin dan sumber-sumber x yg sahih yang sering dikeluarkan oleh pengurusan tertinggi JPKK mengenai kursus sijil 2 tahun sedia ada.

    Bagi kursus modular, para pensyarah sepatutnye telah di hantar untuk menghadiri ToT (Training on Trainer).
    Sesudah menghadiri kursus berkenaan pensyarah td, pensyarah akan membuat pengkhususan di dalam modular sebagai contoh:

    Pelancongan mengandungi modular serta anggaran pelaksaan sesuatu modul:
    1. City Guide (4 bulan)
    2. Nature Guide (4 bulan)
    3. Tour Guide (4 bulan)
    4. Event Operation (4 bulan)

    Setiap dr modular td mempunyai pengiktirafan dr industri / kementerian berkenaan.
    Cth:
    City Guide (Lesen Pemandu Pelancong Biru dr Kementerian Pelancongan)
    Nature Guide (Lesen Pemandu Alam Semulajadi dr Kementerian Pelancongan)

    Dan pensyarah ini tadi akan mengkhusus dalam 1 bidang sahaja. Cth City Guide shj. Pensyarah tidak akan mengajar Nature Guide. Tidak seperti mana sekarang, pensyarah akan diberikan 2-3 modul yg mana ada di antara pensyarah td lgsg tidak mempunyai kepakaran di dalam bidang diberikan.

    Namun, msh lg menjadi teka teki adakah ToT yg bakal dihadiri oleh Pensyarah td juga perlu melalui saringan seperti yang diwujudkan di Kementerian Sumber Manusia.

    Untuk makluman dan juga rekod, Kem Sumber Manusia melalui CIAST (Pusat Latihan Pengajar & Kemahiran Lanjutan) ada mewujudkan satu program baru dalam rancangan penstrukturan semula CIAST yang bertujuan memperakukan dan mengiktiraf tenaga pengajar kemahiran di Pusat Bertauliah Awam dan Swasta seiring dengan pengiktirafan kelayakan kekompetenan pekerja mahir industri. Persoalannya kini, adakah KPT akan menurut jejak yg sama spt mana KSM?

    Pelajar hanya akan memperoleh sijil kolej komuniti sekiranya berjaya melengkapkan kesemua modular yang ditawarkan. Jika pelajar berjaya menamatkan 1 modular shj, maka dia dilayak utk memperoleh sijil modular yang dihadiri. Pelajar ini tadi tidak semestinya datang ke kolej yang sama bg mengikuti modular yg kedua. Sebaliknya pelajar ini boleh memilih mana-mana kolej yg menawarkan modular yg sama seperti yang dihadiri pada kolej permulaan tadi. Cthnya, pelajar ini menamatkan modular di Kolej Komuniti Jerai. Dia memilih utk mengambil modular kedua di Pasir Gudanng.

    Buat masa ini penilaian pelajar belum lg dapat diputuskan sama ada, adakah ianya akan dibuat berdasarkan:
    1. Penilaian Dalaman dengan Kerjasama Penilai Luar (industri)
    2. Penilaian Dari Pihak Luar (Industri) shj

    Bagi Pensyarah di peringkat pengajian am spt BI, Math, Sains dan Pendidikan Islam, ada ura-ura dr pihak JPKK
    utk memindahkan pensyarah td ke Politeknik. Mana-mana pensyarah yg tercicir, akan dilatih semula berdasarkan keperluan modular yg ada dikolej berkenaan.

    arf85

    Posts : 5
    Join date : 2010-04-12

    Re: info mengenai tranformasi KK-kemanakah kita??

    Post  arf85 on Tue Jun 01, 2010 4:11 pm

    Pengaman PBB wrote:Susah n payah nak menjawap soalan2 yg dikemukakan nih...coz

    1. Orang yg berada di JPKK pun berada dlm keadaan kecelaruan. Coz mereka ini sendiri pun x clear mengenai
    halatuju modular nih...apatah nak bila mana staf yang berada kat ground (peringkat) bertanyakan soalan FAQ..rata- rata mereka x dpt nak menjawap serta memberikan jawapan yg memuaskan. Makin banyak meeting & bengkel diadakan
    makin banyak info & input yg sering berubah2...x de 1 pun info yang lih dijadikan sandaran sebagai 1 aras utk
    dijadikan pedoman dlm melaksanakan kerja...

    2. Dari pengamatan sy, kursus modular yang bakal dilaksanakan pada bulan 7 nanti akan melibatkan excercise berikut:
    Pemisahan Kursus
    Pengwujudan Kursus Baru
    Pembubaran Kursus

    3. Pemisahan kursus membabitkan dua eleman kursus di peringkat sijil. Sebagai cth:
    Kursus Pelancongan dan Pengembaraan akan dipecahkan kpd Pelancongan dan 1 lg Pengembaraan & Aktiviti Luar
    Kursus Hotel dan Catering akan mewujudkan Hotel dan 1 lg Catering dan Kulinari

    Membabitkan pemisahan kandungan kursus-kursus modul yang saling bertindan / berselisih (overlapping)antara satu
    sama lain. Cthnya penyelengaraan bangunan, hawa dingin dan perpaipan (piping). Sesetengah kandungan di dalam modul
    yg dinyatakan saling bertindan dan berselisih antara satu sama lain.

    4. Pengwujudan Kursus Baru
    Cth Akuakultur dan Membaik Pulih Enjin Motobot.

    5. Pembubaran Kursus
    Membabitkan kursus-kursus sijil 2 tahun yang tidak popular dan ketidakboleh pasaran (marketable) pekerja utk
    industri.

    W/bgmn pun, harus diingatkan kursus sijil 2 tahun sedia ada masih lagi dikekalkan. Terlalu banyak khabar angin dan sumber-sumber x yg sahih yang sering dikeluarkan oleh pengurusan tertinggi JPKK mengenai kursus sijil 2 tahun sedia ada.

    Bagi kursus modular, para pensyarah sepatutnye telah di hantar untuk menghadiri ToT (Training on Trainer).
    Sesudah menghadiri kursus berkenaan pensyarah td, pensyarah akan membuat pengkhususan di dalam modular sebagai contoh:

    Pelancongan mengandungi modular serta anggaran pelaksaan sesuatu modul:
    1. City Guide (4 bulan)
    2. Nature Guide (4 bulan)
    3. Tour Guide (4 bulan)
    4. Event Operation (4 bulan)

    Setiap dr modular td mempunyai pengiktirafan dr industri / kementerian berkenaan.
    Cth:
    City Guide (Lesen Pemandu Pelancong Biru dr Kementerian Pelancongan)
    Nature Guide (Lesen Pemandu Alam Semulajadi dr Kementerian Pelancongan)

    Dan pensyarah ini tadi akan mengkhusus dalam 1 bidang sahaja. Cth City Guide shj. Pensyarah tidak akan mengajar Nature Guide. Tidak seperti mana sekarang, pensyarah akan diberikan 2-3 modul yg mana ada di antara pensyarah td lgsg tidak mempunyai kepakaran di dalam bidang diberikan.

    Namun, msh lg menjadi teka teki adakah ToT yg bakal dihadiri oleh Pensyarah td juga perlu melalui saringan seperti yang diwujudkan di Kementerian Sumber Manusia.

    Untuk makluman dan juga rekod, Kem Sumber Manusia melalui CIAST (Pusat Latihan Pengajar & Kemahiran Lanjutan) ada mewujudkan satu program baru dalam rancangan penstrukturan semula CIAST yang bertujuan memperakukan dan mengiktiraf tenaga pengajar kemahiran di Pusat Bertauliah Awam dan Swasta seiring dengan pengiktirafan kelayakan kekompetenan pekerja mahir industri. Persoalannya kini, adakah KPT akan menurut jejak yg sama spt mana KSM?

    Pelajar hanya akan memperoleh sijil kolej komuniti sekiranya berjaya melengkapkan kesemua modular yang ditawarkan. Jika pelajar berjaya menamatkan 1 modular shj, maka dia dilayak utk memperoleh sijil modular yang dihadiri. Pelajar ini tadi tidak semestinya datang ke kolej yang sama bg mengikuti modular yg kedua. Sebaliknya pelajar ini boleh memilih mana-mana kolej yg menawarkan modular yg sama seperti yang dihadiri pada kolej permulaan tadi. Cthnya, pelajar ini menamatkan modular di Kolej Komuniti Jerai. Dia memilih utk mengambil modular kedua di Pasir Gudanng.

    Buat masa ini penilaian pelajar belum lg dapat diputuskan sama ada, adakah ianya akan dibuat berdasarkan:
    1. Penilaian Dalaman dengan Kerjasama Penilai Luar (industri)
    2. Penilaian Dari Pihak Luar (Industri) shj

    Bagi Pensyarah di peringkat pengajian am spt BI, Math, Sains dan Pendidikan Islam, ada ura-ura dr pihak JPKK
    utk memindahkan pensyarah td ke Politeknik. Mana-mana pensyarah yg tercicir, akan dilatih semula berdasarkan keperluan modular yg ada dikolej berkenaan.

    terima kasih sebab banyak membantu...saya ni pesyarah am. setakat ni ada 2 perkara dalam jawapan diatas yang melegakan saya iaitu kursus 2 tahun tetap dijalankan n maybe lecturer am dipindahkan ke poli. itulah berita yang diharapkan sebab at least lec am tahu kemana arah tuju selepas ini.terjamin sikit kedudukan.

    fizuldin

    Posts : 6
    Join date : 2010-06-29

    TOT modular

    Post  fizuldin on Tue Jun 29, 2010 12:00 pm

    salam
    di KK Langkawi sedang berjalan TOT modular membaiki & senggara enjin sangkut marin.

    Pengaman PBB

    Posts : 26
    Join date : 2010-05-31

    Re: info mengenai tranformasi KK-kemanakah kita??

    Post  Pengaman PBB on Sun Jul 04, 2010 1:30 pm

    Jadi awk otai di kolej tu la ek...

    zaman

    Posts : 8
    Join date : 2010-06-09

    Re: info mengenai tranformasi KK-kemanakah kita??

    Post  zaman on Mon Jul 05, 2010 2:43 am

    salam, sy bru dpt srt posting ke KK..

    pd otai2 KK ble tlg bg info sikit x psl KK ni

    1)ap perbezaan ketara antara KK dgn poli..
    2)knp ramai staf KK nk lari ke poli..




    Pengaman PBB

    Posts : 26
    Join date : 2010-05-31

    Re: info mengenai tranformasi KK-kemanakah kita??

    Post  Pengaman PBB on Mon Jul 05, 2010 5:49 pm

    Welkem2 2 the club of Kolej Komuniti..

    Sy ni bkn ler otai pun...half baked jer...ramai g otai2 ada kat luar sana 2 yg dah lama menyepikan diri dr arena berforum2 ni...

    Nak jwp soalan awk ni...ni je input yg sy ade...

    P&P Poli menekankan 40% teori & 60% amali;
    P&P KK menekankan 25% teori & 75% amali (bg program sijil 2 tahun) Manakala modular yg bakal dilancarkan tidak lama lg tidak dpt dipastikan pelaksanaan P&Pnye mcm ne...

    Ramai lecturer KK cube nak lari msk ke poli sbb:

    1. Career

    Bg individu yg ke arah kepada akademik, maka poli adalah tmpt yg sesuai utk
    bertapak). Bg KK pula, banyak kpd penglibatan kemasyarakatan. Mmg ade poli yg melaksanakan
    program kemasyarakatan spt mana KK, ttp jika awk lihat objektif dan misi KK itu sendiri, ia
    telah menjelaskan kenapa ianya diwujudkan. Dr sudut career path (pd pandangan sy), sesetengah
    individu akan melihat kerjayanya di kolej komuniti "mati" (stagnant). Berbanding rakan2nya di
    poli, penekanan kerja lebih kpd aspek penyelidikan/penerbitan/seminar krn pemberat
    (weightage) itulah yg akan digunapakai kelak di politeknik primier. Walaupun kedua-duanya dtg
    dr skim yg sama PPPT DH41 dengan skim penilaian kecemerlangan yg sama, kita akan dpt melihat
    proses pelaksanaan kerja (field work) di antara POLI dan KK adalah berbeza. Bagi di KK pula,
    tenaga pengajar yg aktif dlm kemasyarakatan itu akan dinilai dan diberi merit berbanding yang
    tidak aktif. So the choice in yours dlm menentukan "your corporate ladder"


    2. Persepsi Negatif

    Tanpa perlu menuding kpd siapa2, banyak yg saya dgr psl persepsi negatif kolej
    komuniti dr kaca mata politeknik. Politeknik melihat KK tak de kelas berbanding mereka. Coz,
    kolej komuniti adalah tmpt lambakan pelajar slow learner/reject student yg x akan dpt tmpt
    dimana2 institusi pengajian tinggi pengecualian kpd pelajar yg mendpt keputusan yg baik dlm
    SPM ttp memilih utk msk ke kolej komuniti. The good thing about kolej komuniti, anda tidak
    akan duduk diam dan kerap dipanggil meeting/bengkel/kursus/seminar tanpa perlu dipetisejukkan
    cold storage) terlebih dahulu mengikut senioriti/hirarki/priority krn di sistem KK adalah
    "all rounder & multitasking" dr peon sehinggalah menjadi penasihat kpd pengarah cuma yg anda
    tidak lakukan hanyalah menjadi pengarah kolej itu shj.

    zaman

    Posts : 8
    Join date : 2010-06-09

    Re: info mengenai tranformasi KK-kemanakah kita??

    Post  zaman on Tue Jul 06, 2010 2:13 am

    thanx utk maklumat yg diberikan,
    setuju sgt dgn jwpn persepsi negatif tu...
    xpe la ttp bersyukur dgn rezki yg ad..

    riso gak dgr psl 25% teori 75% amali..rsnya time blaja u dlu 70% teori 30% amali..

    harap2 masih bole berikan yg terbaik..

    fizuldin

    Posts : 6
    Join date : 2010-06-29

    Re: info mengenai tranformasi KK-kemanakah kita??

    Post  fizuldin on Tue Jul 06, 2010 9:49 am

    sy pn baru kt kolej ni, rs cm xsdia lg tuk modular..nape trgesa2 nk wat sume ni?

    Pengaman PBB

    Posts : 26
    Join date : 2010-05-31

    Re: info mengenai tranformasi KK-kemanakah kita??

    Post  Pengaman PBB on Tue Jul 06, 2010 5:25 pm

    Sbb utama kenapa modular ini dilaksanakan adalah krn graduan yg dihasilkan selama ini tidak seimbang dengan kos yang telah dikeluarkan. Tambahan pula, terdapat lambakan tenaga kerja (manpower) di sesetengah kolej berbanding dengan jumlah bilangan pelajar yang mendaftar. Untuk itu, salah satu caranya ialah dengan mengwujudkan modular itu sendiri selaras dengan kehendak PM yang mahu golongan berpendapatan sederhana mempertingkatkan pendapatannya kepada pendapatan tinggi. Selain itu, modular ini diwujudkan secara tergesa2 kerana ianya bukanlah suatu yang baru di dalam dunia akademik. Konsep modular ini telah lama wujud di negara-negara maju sekitar tahun 60an - 70an. Manakala negara kita mula menerima pakai konsep modular ini sekitar tahun 80an - 90an. Jadi apa yang kita laksanakan pd hari ini adalah sesuatu yang telah pun diimplementasikan berpuluh tahun dahulu dengan pelbagai jenis experiment & kaedah bagi memastikan pekerja kolar biru (blue color worker) dapat dihasilkan.

    fizuldin

    Posts : 6
    Join date : 2010-06-29

    Re: info mengenai tranformasi KK-kemanakah kita??

    Post  fizuldin on Wed Jul 07, 2010 11:07 am

    Pengaman PBB wrote:
    Sbb utama kenapa modular ini dilaksanakan adalah krn graduan yg dihasilkan selama ini tidak seimbang dengan kos yang telah dikeluarkan. Tambahan pula, terdapat lambakan tenaga kerja (manpower) di sesetengah kolej berbanding dengan jumlah bilangan pelajar yang mendaftar. Untuk itu, salah satu caranya ialah dengan mengwujudkan modular itu sendiri selaras dengan kehendak PM yang mahu golongan berpendapatan sederhana mempertingkatkan pendapatannya kepada pendapatan tinggi. Selain itu, modular ini diwujudkan secara tergesa2 kerana ianya bukanlah suatu yang baru di dalam dunia akademik. Konsep modular ini telah lama wujud di negara-negara maju sekitar tahun 60an - 70an. Manakala negara kita mula menerima pakai konsep modular ini sekitar tahun 80an - 90an. Jadi apa yang kita laksanakan pd hari ini adalah sesuatu yang telah pun diimplementasikan berpuluh tahun dahulu dengan pelbagai jenis experiment & kaedah bagi memastikan pekerja kolar biru (blue color worker) dapat dihasilkan.

    setuju..tp adakah tenaga pengajar untuk modular ni menepati kehendak industri, rata-rata pensyarah adalah baru dan kemahiran amat kurang, sbb dalam modular kemahiran amat dititik berat berbanding teori..sejujurnya saya amat baru, banyak yang perlu saya pelajari

    Pengaman PBB

    Posts : 26
    Join date : 2010-05-31

    Re: info mengenai tranformasi KK-kemanakah kita??

    Post  Pengaman PBB on Wed Jul 07, 2010 12:00 pm

    "If the child is not suited to the Gymnasium, if he cannot learn foreign languages and is not good at abstract thought, then this child will continually fail and will continually experience frustration, and such children are deformed in the development of their personality. They have continual experiences of failure and no successful experience. . . . As a result, we say, do not send children to the Gymnasium who are not suited for it. Such children belong as soon as possible in the correct educational path."

    Saya cadangkan awk membaca web di bwh:
    http://www2.ed.gov/pubs/GermanCaseStudy/execsum.html

    Ada part di dalam web tersebut ada dinyatakan "Teachers' lives and working conditions also play an important part in the dynamics of any education system". Perkataan/isitilah "dynamics" sering digunakan dalam korporat dan swasta".

    Di dalam awk membacanya, awk akan menemui petikan ini.

    "Teachers generally teach between 23 and 27 lessons of 45 minutes each per week. This breaks down to an average of approximately five class hours a day. This schedule provides little time for collegial interaction before school and during the two short breaks typically scheduled during the day; however, most teachers did not find this situation problematic. A majority of teachers did not report staying after school to work in their classroom or in the teachers' lounge, although the amount of teacher collaboration on curriculum often depended on the school. Grundschule teachers, placed the most emphasis on the need to work together on curriculum and standardization issues. Curriculum and other committee meetings on which teachers participated generally were not considered burdensome. Teachers lounges, which exist in most of the secondary schools, served as the teachers' resource center. However, all teachers reported doing their class preparation and grading at home following school hours.

    The level of social status and respect accorded to German teachers varies with the type and location of the school at which they teach. Gymnasium teachers tend to be held in much higher esteem than other types of teachers. Realschule and Gesamtschule teachers had less status, and Grundschule and Hauptschule teachers had the lowest status. However, all teachers in Germany tend to be respected as trained professionals, and, except for the teachers in the former East German states, all teachers are civil servants. As civil servants, they enjoy job security and the same benefits as other government employees. In fact, many teachers said that job security was an important factor in their decision to become a teacher. In addition, teachers are paid comparatively well. Their salaries are established by a formula which is uniformly adhered to across all states, with the exception of the former East German states, where teachers are paid less than those in the former West German states".


    fizuldin

    Posts : 6
    Join date : 2010-06-29

    Re: info mengenai tranformasi KK-kemanakah kita??

    Post  fizuldin on Thu Jul 08, 2010 12:22 pm

    terima kasih

    pengaman pbb anda paham tentang modular ni, bole saya la saya bertanya pada masa akan datang lagi ttg isu kolej komuniti Very Happy

    apakah modular yang dijalankan di kk anda?

    ikhwan

    Posts : 12
    Join date : 2010-06-10

    Re: info mengenai tranformasi KK-kemanakah kita??

    Post  ikhwan on Fri Jul 09, 2010 12:22 am

    salam...
    sy pn bru posting ke KK.., harap dpt ilmu dari veteren2 KK.. Smile

    Pengaman PBB

    Posts : 26
    Join date : 2010-05-31

    Re: info mengenai tranformasi KK-kemanakah kita??

    Post  Pengaman PBB on Fri Jul 09, 2010 12:58 pm

    Sy pun sama mcm awk semue...ade la skit penglibatan dlm modular ni..terjebak dlm pengurusan...Bila sy join gomen ni sy nampak kecelaruan minda kelas pertama..In the past sy being trained utk clear and understand each task n job yg diberikan...no such thing sy tatau / itu bukan kerja sy / sy x pasti..some people sy temui akan rs offended coz sy suke bertanya..n banyak tanyer...soalan2 yg sy kemukakan bukan la bertujuan utk mencari kelemahan / kesalahan ttp lebih kpd kefahaman supaya setiap kerja yg sy lakukan x duplicate / overlapping / PONC. Sy percaya kecelaruan minda kelas pertama tadi dpt ditangani sekiranya organisasi mengamalkan budaya berikut:

    1. Conformance to requirements.
    2. Prevention.
    3. Doing right things right every time.
    4. Price of Non-conformance.
    5. Procative leadership at all levels

    fizuldin

    Posts : 6
    Join date : 2010-06-29

    Re: info mengenai tranformasi KK-kemanakah kita??

    Post  fizuldin on Tue Mar 20, 2012 5:09 pm

    assalam
    forum ni makin sepi..

    Sponsored content

    Re: info mengenai tranformasi KK-kemanakah kita??

    Post  Sponsored content


      Current date/time is Mon Dec 18, 2017 9:16 am